Monday, 7 July 2014

Ramadhan! Ramadhan! Ramadhan! Khatam Qur'an

Gigih! Kali ini memang aspire untuk khatam qur'an lagi. InshaAllah. Untuk tahun-tahun lepas, selalunya khatam qur'an via tadarus di office. Tahun ni nak cuba buat both...tadarus di office dan juga baca qur'an sendiri especially di rumah. Semoga dipermudahkan la ek...Amiiin

I read somewhere this basic calculation. But I believe its do-able. Khatam Qur'an dengan membaca sendiri. Okey here goes, azween pun nak share, supaya kita sama-sama boleh cuba and amalkan even selepas Ramadhan nanti.


  • AlQur'an - 604 pages
  • Ramadhan - 30 hari
  • Maka secara puratanya, mesti nak habiskan 4 pages untuk setiap waktu solat, kan? Cenggini:
  • 604 / 30 hari = 20 pages sehari
  • 20 / 5 waktu solat = 4 pages setiap waktu
  • I guess tak kisah baca sebelum or selepas or combination sebelum dan selepas waktu solat. Janji, habiskan 4 pages.

Haaaa...bila dah breakdown to smaller units, I believe its more than do-able, but, I need to be discipline la. Semangat berkobar-kobar nih, nak khatam qur'an seperti tahun-tahun yang lepas. Bukan itu sahaja, malah nak khatam qur'an dengan kualiti yang juah lebih elok, kali ini. Amiin

Usaha tangga kejayaan. Let's khatam
azween

No comments:

Post a Comment