Tuesday, 4 February 2014

Three girls and a rolling pin!

Chapati in da house, yo! It was a special request from hub. Okey...hmmm...where do we start. Its my first attempt. I've never tasted chapati, so I've got no idea the texture of the bread. Cuma selalu tengok the boys makan chapati. But, of course, mr google saved the day...rupanya banyak resepi chapati and chapati 101. hehehe...legaaaaa rasanya..

So here goes, review from the kids:

  • Aqeela: garing and tak rasa apa-apa, mesti nak cicah dengan kuah ...haaaaa baru sedap! (phewwww! sejuk telinga mommy dengar...)
  • Irfan Kip: sedap la mommy, macam kedai tapi tak berapa cantik la...its okey, janji sedap... (i love you in truckloads la Kipan...hihihi)
  • Meema: errrr...Meema tak suka roti, Meema makan benda lain... (hmmm...being polite kah?)
  • Bahi: nak tambah boleh? sedap la macam kat mamak..tapi pedas sikit la kuah tu... (that's why your pipi is so debab!)

Its rather easy to do. Takes about 90 minutes preparation time. Ingredients:
2 cawan tepung atta
1 cawan air suam
sedikit garam
2 sudu besar minyak masak
Sedikit tepung beras (untuk aktiviti canai)


Method:
1. Larutkan garam bersama air suam
2. Masukkan tepung kedalam mangkuk dan buat kolam di tengah.
3. Campurkan 3/4 cawan air suam di dalam kolam tepung tadi dan gaul. Uli sehingga tepung licin.
4. Masukkan air selebihnya sedikit demi sedikit.
5. campurkan minyak masak dan teruskan usaha menguli.
6. Apabila adunan telah licin permukaannya, bahagikan adunan kepada beberapa bebola. You can make 8 - 10 bebola.
7. Simpan selama 30 minit bebola tersebut dan tutup dengan tuala basah (untuk mengelakkan permukaan adunan menjadi keras.)
8. Selepas 30 minit, uli setiap bebola dengan rolling pin. Sapu rolling pin dengan tepung beras, agar bebola tepung tadi tidak melekat. Canai setiap bebola untuk mendapatkan shape bulat (seperti chapati di kedai mamak!)
9. Sediakan kuali leper, panaskan sedikit minyak dan bakar chapati yang telah di canai tadi!
Taraaaaa....siap!



The three girls had so much fun playing with the rolling pin. Hence the request for the next chapati session.
So, yesterday, was the first time I had chapati...Its okey, to my taste buds, but I still prefer Roti Telur!


There's always a first time for everything! Go try new stuff, peeps!

cheers
azween


No comments:

Post a Comment